Η σημαδεμένη τράπουλα των εκλογών


                                                                        του Νίκου Ιγγλέση

Οι  κρίσιμες για το μέλλον της χώρας εκλογές της 6ης Μαϊου θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη του 2004, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Π. Παυλόπουλο της Ν.Δ. το 2008. Με τον αρχικό νόμο Σκανδαλίδη το πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού, έπαιρνε bonus 40 έδρες.

Αυτό το bonus δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 και αντί για 120 έλαβε 160 έδρες.  Έτσι η σχετική πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων 43,92%, μετατράπηκε σε απόλυτη πλειοψηφία 53,33% στη Βουλή. Είναι αυτή η πλασματική πλειοψηφία που οδήγησε τη χώρα στο πρώτο Μνημόνιο και το ΔΝΤ.

Με την τροποποίηση Παυλόπουλου το bonus αυξάνεται σε 50 έδρες και θα ισχύσει για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαϊου. Πρόκειται ασφαλώς όχι μόνο για έναν αντιδημοκρατικό νόμο, αλλά για ένα νόμο που αλλοιώνει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αφού το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες που αντιστοιχούν στο 16,7% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Οι 50 έδρες χάνονται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα που θα λάβουν πανελλαδικά τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων και θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εκλογές του 2009, που ίσχυσε το μικρότερο bonus των 40 εδρών, για την εκλογή ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αρκούσαν 18.827 ψήφοι, ενώ για τα άλλα κόμματα χρειάστηκαν 25.230 για τη Ν.Δ., 24.626 για το ΚΚΕ, 25.743 για το ΛΑΟΣ και 24.279 για το ΣΥΝ.

Αυτός ο εκλογικός νόμος όπου η ψήφος κάποιων πολιτών έχει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα από την ψήφο των υπολοίπων, προσδίδει χαρακτηριστικά ολιγαρχικού πολιτεύματος.

Πέρα όμως από το bonus των 50 εδρών ο εκλογικός νόμος έχει άλλο ένα κομβικό σημείο, το κατώφλι του 3%. Όσα κόμματα δεν πάρουν το 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων θα μείνουν εκτός Βουλής. Στις εκλογές του 2009 το ποσοστό των  ψήφων που δόθηκε σ’ αυτά τα κόμματα έφτασε στο 4,83% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Οι 14-15 έδρες που αντιστοιχούν στο ποσοστό αυτό διαμοιράστηκαν μεταξύ των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή με περισσότερο ωφελημένο το ΠΑΣΟΚ που έλαβε 6 επιπλέον έδρες.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ με βάση το ποσοστό των ψήφων που πήρε (43,92%) έπρεπε να λάβει  114 έδρες αλλά σ’ αυτές προστέθηκαν 6 έδρες που χάθηκαν από τα εκτός Βουλής κόμματα και 40 έδρες bonus, σύνολο 160 έδρες.

Στις εκλογές της 6ης Μαϊου το ποσοστό επί των εγκύρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν όσοι σχηματισμοί δεν φτάσουν στο κατώφλι του 3% αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και ίσως  διπλασιαστεί, σε σχέση με το 2009, λόγω της πληθώρας νέων κομμάτων και σχηματισμών κυρίως του αντιμνημονιακού μετώπου.

Αν το ποσοστό των κομμάτων που δεν πιάσουν το 3% φτάσει το 10% των εγκύρων ψηφοδελτίων τότε οι 25 έδρες που αντιστοιχούν σ’ αυτό το 10% (250 έδρες κατανέμονται αναλογικά σε κάθε κόμμα που λάβει τουλάχιστον 3% και οι υπόλοιπες 50 στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα με περισσότερο ωφελημένο το πρώτο.

Οι έλληνες πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα Μνημόνια και την Τρόϊκα ας λάβουν υπ΄ όψιν τους  τη «σημαδεμένη τράπουλα» του εκλογικού νόμου και ας μη σπαταλήσουν, σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, την ψήφο τους σε πολιτικούς σχηματισμούς που δεν έχουν ελπίδα να πιάσουν το 3%. Οι ψήφοι αυτοί, μαζί με το λευκό, το άκυρο και την αποχή, θα χαθούν για τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και πολύ πιθανόν να δώσουν στα συνεργαζόμενα κόμματα του Μνημονίου, που αποτελούν μειοψηφία στην κοινωνία, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα συνεχίσει το έργο των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου, δηλαδή τη ληστεία των μισθών, την αρπαγή των συντάξεων, την επιβολή νέων φόρων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής και το σημαντικότερο την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας,  όλα αυτά που οι μνημονιακές δυνάμεις  ονομάζουν «μεταρρυθμίσεις».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ Της Κυριακής, 22.4.2012